Update: Opel Ampera-e (2020)

Sinds 1 januari heeft Opel Nederland de prijzen van haar elektrische model, de Ampera-e, fors verlaagd. De auto was en is beschikbaar in twee varianten, beide zijn rond de 10k goedkoper geworden. Hiermee verandert de auto van een vrij oninteressant aanbod in één van de scherpste biedingen op de huidige markt. Je kunt nu namelijk een EV kopen die voor €34799 méér dan 400 echte kilometers maakt.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

Een kleine disclaimer vooraf; de prijzen waar Opel de Ampera het laatste jaar voor verkocht waren niet de bedragen die men bij introductie vroeg. Die lagen net onder de 40 mille. Doordat Opel echter overging van GM naar PSA diende men forse licentiekosten op dit model te betalen; deze Ampera is in oorsprong namelijk ontwikkeld als (Amerikaanse) Chevrolet Bolt. Hierdoor werd het model in één klap 7 mille duurder, en dit zorgde ook direct voor zeer matige verkoopaantallen in Nederland. Hij was daarmee immers duurder dan de Hyundai Kona en Kia Niro; die over de gehele linie beter zijn. Enige voordeel dat de Opel had was dat je er in ieder geval géén jaar op hoefde te wachten.

Gerelateerde afbeelding

Mede door het gedoe rond de prijzen stond het model bij veel EV-kopers niet direct op de shortlist. Ook wij van AutoExperience vonden het model niet interessant genoeg er veel aandacht aan te besteden. Nu is dat echter anders. Voor 34 respectievelijk 37 mille koop je een auto met uitstekende actieradius en behoorlijk goede prestaties. Onlangs reden we ermee, en we benoemen kort onze bevindingen.

Gerelateerde afbeelding

Qua formaat is de Ampera goed vergelijkbaar met de BMW i3. De MG ZS is een stuk groter, de Renault Zoe wat kleiner. Een prima middenmaat dus, gewoon zoals je van een B-segment achtige verwacht. Voldoende ruimte voor passagiers achter, en een acceptable kofferbak. In een goede kleur ziet de auto er nog steeds fris en modern uit, mede dankzij het brede front en fraai lichtmetaal (standaard aanwezig). Ondanks dat de Ampera er niet slecht uit ziet heeft het design weinig sportiefs; hij staat duidelijk hoger en smaller op de poten dan een Corsa of 208. Sommigen zullen daarom zeggen dat het een bejaardenontwerp is, maar zover gaan wij niet.

Gerelateerde afbeelding

Eenmaal binnen zijn we wat minder enthousiast. Er is veel gebruik gemaakt van harde plastics, de ergonomie wijkt af van andere Opels (wat gezien de afkomst te verklaren is), en we zijn geen fan van de stoelen. Deze laatste bieden te weinig zijdelingse steun, en de zittingen zijn te kort. Ook kan de stoel niet echt laag; je zit altijd min of meer op de bok. Zeker voor langere bestuurders is proefzitten een must; uw testredacteur is 1.92m en kon lastig een fijne positie instellen. Gelukkig is het stuur wel meervoudig verstelbaar. De algehele kwaliteitsbeleving is die van een vorige generatie b-segmenter, auto’s als de Polo, nieuwe Clio of nieuwe 208 doen duidelijk hoogwaardiger aan van binnen.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

Wat wel up to date is; zijn de schermen die je om je heen ziet. Het instrumentarium is altijd digitaal en kan op een aantal punten aangepast worden, en in het midden vinden een fors infotainmentscherm. Geen gezeur met meerdere formaten waar je voor bij moet leggen; in alle versies is dit standaard. Gek genoeg is standalone navigatie niet aanwezig, Apple Carplay of Android Auto echter wel (zonder meerprijs). Verder zijn andere prettige zaken als een draadloos oplaadvak voor je telefoon, stoel- en stuurverwarming, parkeersensoren rondom, en lane keeping aid ook altijd gratis. Adaptieve cruise controle ontbreekt is ook geen optie; de radar die daarvoor aanwezig dient te zijn is er simpelweg niet. Wel geeft de Opel indicaties van de afstand tot je voorganger; maar dit is camera-data en veroorzaakt geen handelingen vanaf de auto. Je dient zelf in actie te komen als het mis gaat. Hetzelfde geldt voor emergency braking voor voetgangers; de auto waarschuwt op meerdere manieren maar de handelingen blijven aan de bestuurder.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

Ook fijn zijn de fysieke knoppen voor audiobediening en climate controle; daarvoor hoef je niet de menu’s in. Sommigen zullen het er gedateerd uit vinden zien, maar het werkt als een tierelier. Overigens werkt het infotainment zelf ook snel, we konden nergens een vertraging bespeuren. Grappig is het feit dat het in niets lijkt op andere systemen van Opel of PSA, het is duidelijk te merken dat het speciaal voor de Ampera / Bolt ontwikkeld is. Weinig mis mee.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

Dan over naar het elektrieke gedeelte. De Opel zet daar over het algemeen goede getallen neer. Zo is het 60 Kwh pakket voldoende voor iets minder dan 400 echte kilometers, versnelt de auto in slechts 7.3 seconden naar de 100, en kan laden met de bekende CCS stekker. 3 fase laden mist helaas, en snelladen is gelimiteerd tot 50 kW DC. Dit zien we vaker bij EV’s van de vorige generatie, de komende eCorsa scoort op die punten beter (maar heeft weer minder range en prestaties). One pedal driving loopt lekker; je kunt kiezen tussen een speciale stand (L op de automaat) voor extra regeneratie óf handmatig een flipper achter het stuur bedienen voor die momenten dat je meer wilt terugwinnen. De efficientie van de elektrische motor (204 pk) is gemiddeld; beter dan van een MG of Leaf, minder dan een Tesla of Hyundai.

Gerelateerde afbeelding

Tijdens het rijden vallen vooral de goede prestaties en het wat stugge onderstel op. Dat laatste uit zich in het wat ongeciviliseerd nemen van oneffenheden. Wel blijft de auto daardoor mooi strak in bochten. Qua assistentiesystemen misten we het eerder genoemde ACC, en het lane keeping aid zwabbert wat tussen de linker- en rechterlijnen.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

Welke versie raden we dan aan? Simpel; de gewone Business editie. Alles wat we noemden krijg je dan al standaard mee. Het enige wat de Business Executive, die 3000 euro meer kost, extra biedt is lederen bekleding, BLIS, Park Assist, achteruitrijcamera, en stoelverwarming achterin. Zaken waar je prima zonder kunt. Besteed wel 800 euro aan een leuke kleur, want het doet de auto veel goed.

Afbeeldingsresultaat voor opel ampera 3

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s