Test: Citroën C3 – 2017 (110) Shine

AutoExperience reed zoals beloofd met de nieuwe Citroën C3. In deze (Nederlandstalige) review leest u onze bevindingen.

Design

Met de nieuwe C3 volgt Citroën duidelijk de designrichting die het merk met de C4 Cactus heeft ingezet. Fris en modern design, speelse vormen, veel variatie in kleuren en kleuraccenten, wat tot een echt eigen gezicht leidt. Unieke zaken als de Airbumps, de plaatsing van de LED-dagrijverlichting bóven het dimlicht, en de gekozen interieurstijl versterken dit beeld. Dit heeft ook een doel; er moet een jongere doelgroep aangesproken worden. Al met al zal men de nieuwe C3 qua uiterlijk niet snel verwarren met één van de concurrenten uit het b-segment (Polo, Corsa, 208) en dat is wat ons betreft een positief punt.

20161128_152250

20161128_151944

Tegelijk is de C3 wel een stuk stoerder geworder dan de voorganger. Waar deze wat belegen overkwam en in Nederland ook nooit een echte verkoopknaller werd, wil Citroën dit nu veranderen. De auto is zowel breder als lager geworden, waardoor de koets masculiener en krachtiger overkomt. Deze nieuwe verhoudingen zorgen ervoor dat de auto ondanks zijn hippere verschijning geen typische vrouwenauto wordt; iets waar de eerste generatie C3 nog wel last van had.

20161128_152300

20161128_152315

We noemden net al even de mogelijkheid flink te variëren in lak- en dakkleuren (waarbij de secundaire kleur ook te vinden is op spiegelkappen en de mistlampbehuizingen), maar Citroën scoort daarnaast pluspunten door deze mate van aanpassingsmogelijkheden ook in het interieur door te trekken. Afhankelijk van de gekozen bekleding vindt men een ander gekleurd randje rond en een ander type stofje óp het dashboard. Onze testauto was uitgerust met het zwart-rode thema, wat zowel zakelijk als sportief aandoet. Er is ook de keuze uit een donkergrijs en lichtgrijs thema, en een duurdere variant met deels lederen bekleding. Opvallend: het lichtgrijze thema doet denken aan de moderne en cleane stijl van het BMW i3-interieur, bepaald geen belediging.

20161128_151959.jpg

Praktisch aanbod & zitpositie

Wat direct opvalt na het instappen is de hoge zitpositie. Zelfs met de stoel in de laagste stand heb je tijdens het rijden eerder het idee met een compacte crossover onderweg te zijn dan met een hatchback. Het is lastig hier een waardeoordeel over te vellen; sommigen zullen het betere zicht van de hogere zit waarderen, terwijl anderen gewend zijn aan een lagere, sportievere positie en zich ‘op de bok’ zullen voelen. Overigens wordt het crossover/mpv gevoel versterkt door de schuin geplaatste voorruit die relatief ver achter het instrumentencluster uit de motorkap omhoog komt. Verder is de zitpositie goed te noemen; er is voldoende hoofd- en beenruimte voor lange bestuurders (testredacteur is 1.92m), zoals genoemd kan de stoel in hoogte versteld worden, en daarnaast is het stuurwiel axiaal verstelbaar. Ook de steun die de stoel zelf biedt is voldoende (maar niet geweldig); waarbij opgemerkt moet worden dat deze wat apart zitten bij de eerste keer instappen. Dit komt doordat ze een wat alternatieve vorm hebben; zo voelde ondergetekende de rode streep die ter hoogte van de schouders zit voortdurend ‘duwen’. De versnellingspook is goed binnen bereik en voelt door de gebruikte combinatie van aluminium en leer prettig aan. We misten wel een middenarmsteun; een optie die volgens ons onmisbaar is wanneer de auto ingezet wordt voor het woon-werkverkeer op de wat langere afstand en in vakanties.

20161128_152048.jpg

Het stuurwiel is verder van een fijn formaat, en voelt kwalitatief prima aan doordat het met leer omtrokken is. Ook de afplatting aan de onderkant is praktisch bij in-en uitstappen, en geeft het geheel een wat sportievere look. De stuurwielbedieningsknoppen voelen ook prima aan en zijn duidelijk qua functie. Helaas zit de cruise controle nog wel op een aparte stengel.

20161128_151915

In tegenstelling tot PSA-concerngenoot Peugeot kiest Citroën nog wel voor een conventionele plaatsing van de klokkenwinkel. Daar zijn we blij mee; de ervaring leerde ons dat de combinatie van een klein stuur waar je overheen kijkt naar hoger geplaatste klokken (zoals in de Peugeots 208 en 308) niet voor elke bestuurder ideaal is. Verder zijn alle benodigde meters aanwezig, inclusief een monochrome boordcomputer in het midden waarop eveneens de snelheid aangegeven wordt.

20161128_152124.jpg

Qua ruimteaanbod scoort de C3 gemiddeld. De kofferruimte behoort tot de grootste in zijn klasse, maar is er geen geheel vlakke laadvloer met de banken plat. De beenruimte op de achterbank houdt (daardoor) bij een lange bestuurder ook niet over. Vooral kleinere volwassenen en kinderen zullen dan nog genoeg ruimte kunnen vinden. Wel is de hoofdruimte op beide zitrijen in orde, en er zijn voorin genoeg bakjes en vakjes aanwezig om spullen weg te leggen. Het dashboardkastje is ook zeker niet krap bemeten.

20161128_152838.jpg

20161128_152151.jpg

Aandrijflijn

De C3 is bij introductie leverbaar met bekende motoren uit het PSA-gamma. Allereerst twee ongeblazen PureTech driecilinders, met 68 en 82 pk. Daarna diezelfde motor maar dan mét turbokracht, wat 110 pk oplevert. Deze laatste is eveneens verkrijgbaar met een nieuwe automatische transmissie met zes verzetten (EAT6). Op dieselgebied is er keuze uit een BlueHDi met 75 of 100 pk. Al deze motoren, zowel benzine als diesel, zijn gekoppeld aan een handbak met vijf versnellingen. Bij het kiezen van de krachtbron, raden wij de 110 pk benzine of 100 pk diesel aan. De drie lichtere varianten beschikken over een dermate laag vermogen en koppel dat vlot accelereren en de soms noodzakelijke inhaalmanoevres op de snelweg (80-120 test) niet gaan zoals je het graag zou zien. Voor puur stadsgebruik zouden de 82 pk benzine en 75 pk diesel nog afdoende kunnen zijn, maar dan mis je in het geval van de benzine nog steeds de souplesse van een turbo. Omdat de lichtere motoren harder moeten werken, zal het verbruik ook niet lager zijn.

20161128_152431.jpg

Onze testauto beschikte over de 110pk benzine en deze beschikt in principe over voldoende power. Wel is het even wennen aan het geluid wanneer men van een viercilinder komt; stationair is de motor eigenlijk niet te horen terwijl bij wat feller intrappen van het gas de typische driecilinder grom te horen is.

Rij-eigenschappen

Citroën kiest met de nieuwe C3 heel duidelijk voor comfort. Met een hoofdletter C zelfs, als we de rest van de autopers moeten geloven. Dit blijkt ook uit de afstelling van onderstel en dempers; op de schaal van hard naar zacht zit de auto echt aan de kant van het laatstgenoemde. Dit betekent in de praktijk dat de meeste oneffenheden probleemloos weggeveerd worden, en het weggedrag zich daardoor perfect leent voor lange, comfortabele ritten. De keerzijde is dat de auto wat minder geschikt is voor bestuurders die op zoek zijn naar een auto die veel feedback levert en zich scherp door bochten laat sturen; dynamisch rijden is minder aan de orde.

Qua stuurgevoel gedraagt de C3 zich vergelijkbaar met de meeste concurrenten in de lagere segmenten. Dat wil zeggen: licht, maar met relatief weinig gevoel. Prettig bij inparkeren en manoeuvreren in steden, wat minder geschikt voor het sportievere bochtenwerk. Maar zoals hierboven al vermeld, daagt de rest van de auto daar ook niet direct toe uit doordat de koets in bochten wat wil overhellen.

De handbak met vijf verzetten laat zich trefzeker en helder bedienen; van het hakerige waar vroegere PSA-auto’s wel eens last van hadden is weinig sprake. Wel is er weinig communicatie met de bestuurder bij het schakelen; het ‘gevoel’ in de pook zoals een Mini dit heeft is niet aanwezig. Samen met het genoemde feit dat de PureTech motor bij lage toerentallen erg stil is, is de aanwezige toerenteller dan ook geen overbodige luxe om in de gaten te houden wat er mechanisch allemaal gebeurt.

20161128_152911.jpg

De 110pk sterke driecilinder presteert prima voor een auto van dit formaat en gewicht. De belangrijke acceleratie van 80 naar 130, bijvoorbeeld bij invoegen op de snelweg, verloopt een stuk sneller dan bij concurrenten die niet kunnen beschikken  over turbokracht en het daardoor geproduceerde koppel. In combinatie met het op comfort georiënteerde weggedrag verlang je in de C3 zelden naar meer power. Wel zien we het nut van de (geheel nieuwe) EAT-6 bak, onder andere door middel van een extra versnelling zal deze volautomaat de rust en het comfort aan boord op een nóg hoger niveau kunnen brengen.

Uitrusting

Qua materiaalgebruik heeft Citroën in de C3 goed werk geleverd. Waar we in dit segment vaak zien dat alle aandacht uitgaat naar het infotainment en de rest van het interieur matig afgewerkt is (zie onze review over de Peugeot 208) zijn de zaken nu beter op orde. Bepaalde delen in het interieur zijn nog steeds van hard plastic, zoals de tellerkap, bovenste gedeelte van het dashboard, de bovenste portierdelen, de gedeelten in de buurt van de digitale aansluitingen, en de handremgreep, maar daar omtkomt een fabrikant in dit segment ook nooit helemaal aan. Tevens maakt het besproken design veel goed; zo zijn in de genoemde portierdelen rechthoekige vormen verwerkt waardoor het geheel minder goedkoop aandoet dan anders het geval zou zijn. Daarnaast zien we in de door ons geteste Shine-versie ook leer en aluminium op meerdere plaatsen.

20161128_152807.jpg

Hetzelfde geldt voor de bekleding. Deze ziet er goed uit, met meerkleurige accenten in alle beschikbare varianten. Bovendien komt de stof door de grove textuur erg stevig over. Daarnaast staan de hoofdsteunen los van de stoelen; wat de verstelmogelijkheden ten goede komt. We zien steeds vaker dat fabrikanten uit kostenoogpunt voor één geheel kiezen.

Zoals reeds in de introductie genoemd beschikt de C3 over dat typische designelement van de C4 Cactus; Airbumps. Deze zijn nu echter wat bescheidener van formaat en kunnen naar wens weggelaten worden bij het samenstellen van de auto. Daarnaast introduceert Citroën optioneel een andere noviteit, namelijk een geïntegreerde dashcam. Deze ‘Connected Cam’ bewaart in geval van een ongeluk automatisch de beelden van net voor en na het incident. Ook beschikt het apparaat, wat zich achter de binnenspiegel bevindt, over een knop om direct op te nemen. Deze functie werkt echter met een speciale app die op het moment van testen nog niet beschikbaar was.

20161128_152327.jpg

Het touchscreen infotainment heeft in de C3 een prominente plaats in het middendash gekregen. Het clustert een heel aantal functies, want behalve navigatie, audio, en auto-instellingen werkt ook de automatische airconditioning via dit systeem. Dit laatste hadden we liever anders gezien; een simpele draai aan een knop is er niet meer bij waardoor instellen toch meer aandacht van de bestuurder vraagt dan ideaal is. Wel zijn de klimaatinstellingen door middel van een capacitieve toets aan de linkerzijde van het scherm direct op te roepen en is de grafische weergave erg overzichtelijk. Ditzelfde geldt voor alle functies binnen het systeem; Citroën heeft goed werk geleverd door alles goed bereikbaar en ergonomisch verantwoord in te delen. Daarnaast zien de gebruikte animaties, ook van het optionele navigatiegedeelte, er gewoon erg goed uit. Over die navigatie hebben we verder weinig te melden, het systeem werkt goed (kaarten verzorgd door TomTom) maar is niet het snelste op de markt. Qua aansluitmogelijkheden voldoet het infotainment prima; fysiek is er USB (inclusief MirrorLink) en AUX aanwezig, draadloos via Bluetooth ook nog Apple Carplay. Android Auto misten we nog wel. Wat we ook niet konden vinden; was een CD-speler voor het audio systeem (ook zoiets waar fabrikanten op bezuinigen) en deze is eveneens niet optioneel verkrijgbaar. Verder is de audiokwaliteit prima in orde, wat mede debet is aan de aanwezigheid van een DAB+ tuner.

Als het gaat om veiligheids- en rijassistentie doet het merk met de dubbele chevrons goede zaken. Zowel optioneel als standaard; want zelfs op basisversie ‘Live’ zijn ESP, Cruise Controle, Hill Start Assist (HSA), en Lane Departure Warning (!) (LDWS) altijd aanwezig. Dit laatste systeem werd door Citroën als een van de eerste merken met de C4 uit 2004 op een productiemodel beschikbaar gemaakt, maar we zien dit zelden standaard aanwezig. Een echt unique selling point dus. Na ‘Live’ komt ‘Feel’, wat onder andere airconditioning, mistlampen vóór, radio, en een multifunctioneel stuur toevoegt. Let wel op; ‘radio’ betekent wat anders dan ‘7″ infotainment’. De door ons gereden ‘Shine’ topt af met 16″ lichtmetaal, achteruitrijcamera, climate controle, leer op stuur en pook, licht/regensensor en een zelfdimmende binnenspiegel. Optioneel is dan onder andere nog BLIS, stoelverwarming en City Safety en een panoramadak te krijgen. Daarbij moeten we wel opmerken dat veel elementen die de door ons als positief bestempelde kwaliteit waarmaken óók alleen vanaf deze Shine beschikbaar zijn, zoals stof in de portierarmsteunen, chromen afwerking op meerdere plaatsen, ‘reiskoffer’ deurhendels, andere ventilatieopeningen en de two-tone lak aan de buitenkant. Kortom; een Shine ziet er naar verwachting van binnen heel anders uit dan een Live, maar helaas is dit moeilijk te testen doordat dealers doorgaans enkel de fraaiere uitvoeringen in de showroom zetten. We hebben daarom wat impressies uit de configurator overgenomen, waar wel enigzins zichtbaar is wat we bedoelen (van onder naar boven Live, Feel, Shine).

c3config1

c3config2

c3config3

Prijzen van de nieuwe C3 beginnen bij €14.684 voor de PureTech 68pk Live. Dit is niet bijzonder goedkoop voor een b-segmenter, maar toch zouden we om genoemde redenen op gebied van motor en uitrusting deze instapper laten staan. Een 110pk Shine heb je namelijk al voor €20.084, en dan beschikt de auto gewoon over alles wat je nodig hebt. Hiermee is de topuitvoering goedkoper én beter uitgerust dan bijvoorbeeld een VW Polo of Opel Corsa. Meerprijs voor de EAT-6 bak bedraagt een stevige €1800. Dieselen kan vanaf €18.584 voor de 75pk BlueHDI in Feel. Voor geïntereseerden in Private Lease is de auto overigens beschikbaar vanaf €259 per maand, uitgegaan van 48 maanden + 10.000km per jaar. Opteren voor een korte looptijd kan ook, waarmee de prijs bij 12 maanden zakt (bijzonder, meestal is een kortere looptijd juist duurder) naar €239 per maand.

Oordeel

Citroën heeft met de introductie van de nieuwe generatie C3 grote stappen gezet. Niet langer is er sprake van een wat gedateerd ogend model met techniek van de vorige generatie; er staat nu een moderne auto met uniek uiterlijk en een complete uitrusting. Qua rijgedrag is de C3 uitermate geschikt voor een ieder die waarde hecht aan comfort, gemak, en overzicht aan boord. Onze verwachting is dan ook Citroën met de nieuwe C3 een topper te pakken heeft; die we waarschijnlijk én hopelijk nog veel zullen terugzien op de Nederlandse wegen.

+ Design / Comfort / Uitrusting / Prijs

– Niet dynamisch / Ruimte achterbank

Geteste uitvoering

 • C3 1.2 12v PureTech 110 Shine – €20.284
 • ‘Blanc Banquise’ (lak) €200 / ‘Rouge Aden’ (dak) / Airbumps
 • ‘Ambiance Red Urban’ €200 (bekleding)
 • Pack ‘Smile’ (Connected Cam / Citroen Connect Nav 7″ / Extra getinte ruiten / 17″ lichtmetaal ‘Cross’ €1000
 • Keyless Entry (optie niet los verkrijgbaar af fabriek, wel op testauto ivm demomodel)
 • Lengte: 3.996m
 • Gewicht: 1025kg
 • Koffer: 300dm3
 • Top: 188 km/h
 • 0-100: 10.4 sec
 • Verbruik: 4.6 ltr/100km (1:21.7)

Onze configuratietip (config via http://www.citroen.nl)

 • C3 1.2 12v PureTech 110 Shine – €20.284
 • ‘Blanc Banquise’ (lak) €200 / ‘Rouge Aden’ (dak) / Airbumps
 • ‘Ambiance Red Urban’ €200 (bekleding)
 • 16″ lichtmetalen velgen ‘Vibe’
 • Pack Securité (City Safety + Grootlichtassistent) €500
 • Citroën Connect Nav 7″ €550
 • Panoramadak (vast) €500

Totaal: €22.034

Met dank aan Citroën Motorhuis te Gouda voor het beschikbaar stellen van de auto!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s