(NL) Nieuwe Auto In Zicht!

De 106 Sport is inmiddels sinds augustus vorig jaar in mijn bezit, en heeft veel prettige sportieve kilometers opgeleverd. Echter; met de vakantie voor de deur en de airco leeg besloten toch wat eerder dan gepland de overstap te maken naar iets nieuws.

Na een korte zoektocht vrij snel besloten dat dit een Peugeot 206 moest worden; mijn moeder reed er jaren terug eentje (een 1.4 XR uit 1998) en sinds die tijd is de wens er ooit zelf een te rijden altijd gebleven. Qua luxe en prestaties zou het een mooie stap vooruit zijn, dat speelde ook mee.

De afgelopen weken en maanden stonden dus in het teken van het uitpluizen van het tweedehands aanbod, en dat is in het geval van de 206 nogal fors. Maar; juist daarom kon ik ook wat eisen stellen om het proces meer de kant op te trekken die ik echt wilde. Zo kwamen er eigenlijk maar twee motorvarianten in aanmerking, namelijk de 1.6 16v en de 2.0 16v. De eerste verdiende vanwege het gunstigere verbruik de voorkeur. Een tragere motor zou een te kleine prestatiewinst ten opzichte van de 106 opleveren, die met zijn 75pk op 820kg heel behoorlijk meekwam. Qua bouwjaar ging de voorkeur uit naar een model van 2002 of later, deze hebben een uitgebreidere veiligheidsuitrusting, moderner interieur, en vanaf 2003 ook wat kleine uiterlijke wijzigingen (de zogenaamde Phase II). Ook wilde ik beslist niet de zoveelste zilvergrijze 206 bezitten, het moest een wat zeldzamere kleur worden, waarbij Rouge Aden en Bleu Recife het hoogst op de lijst stonden.

Nadat een aantal exemplaren bij benadering afvielen omdat er teveel aan geklooid was, er geen airconditioning inzat (een harde eis), of de staat in het echt gewoon tegenviel is het proces inmiddels zo ver gevorderd dat ik een aanbetaling heb staan op een fraaie 206 2.0 16v GTi uit 2003 met (maar liefst) 275.000 kilometer op de teller en de bijzondere kleur Rouge Lucifer. De advertentie is offline, maar onderstaande foto geeft een aardig beeld:

De betreffende auto stond voor een laag bedrag te koop bij een handelaar, niet per definitie de beste plek om een tweedehands auto te scoren. Er was dan ook één groot minpunt aan deze specifieke 206: de lak was op een aantal plaatsen, vooral op de voorbumper, afgebladderd tot op de blanke laag. Echter; de uitrusting was precies goed, de velgen in goede staat, de motor loopt prima, en de prijs is alleszins redelijk. Naast de slechte staat van de lak zit er ook enkele parkeerdeukjes in de koets. Omdat de auto flink beneden mijn hiervoor uitgetrokken budget zit zal ik de reserve ook gebruiken de auto weer in betere conditie te krijgen. Helemaal in concoursstaat zal ‘ie niet worden, daarvoor zou de auto eigenlijk geheel overgespoten moeten worden. De prijs van zo’n klus is echter niet in verhouding tot de waarde van de 206.

Een preciezere beschrijving van de spec van ‘mijn’ nieuwe 206 (nieuwprijs 2003 ca €20,500):

 • 2.0 16v GTI:
  • 136pk / 190Nm / 202 kmh / 8.2s / 5v manual
  • Zwart gespoten spiegelkappen
  • 16 inch ‘Ouragan’ lichtmetaal
  • ABS en ERV
  • Lederen stuurwiel
  • Halflederen bekleding (deels velours)
  • Alcantara interieurdelen
  • Uitgebreid instrumentencluster met olietemp. meter
  • Verchroomde pedalen en pookknop
  • Verchroomde tankdop en uitlaatsierstuk
  • Brede GTi-bumpers rondom, grote ‘bek’ met honingraatgrille en chroomlijst rondom, GTi badges op flanken
  • Centr. vergrending met afstandsbediening
  • Elektr. bedienbare ramen en spiegels
  • 3 hoofdsteunen achter
 • Phase II:
  • Meegespoten bumpers in carrosseriekleur ‘Rouge Lucifer’
  • Groot Peugeot logo op kofferklep en Phase II achterlichtunits
  • Peugeot Clarion RD3 radio/cd met stuurwielbediening
  • Boordcomputer met vier regelig scherm
  • Automatische verlichting en regensensor (Pack Visibilité)
  • Vier airbags
 • Meeruitvoering:
  • Climate Controle
  • Trekhaak

De auto wordt geleverd met nieuwe APK. De distributieset kan nog mee tot 350,000km. Zaken die ik als eerste aan wil pakken:

 • Behandelen versleten lak (delen over laten spuiten door vakman en kleine delen zelf spuiten)
 • Behandelen grootste parkeerdeuken (laten doen door de vakman)
 • Vloeistofwissel (olie, kvs, wiswas, rem)
 • Filterwissel met openluchtfilter (lucht, brandstof, interieur)
 • Plaatsen originele middenarmsteun
 • Plaatsen originele GTi / RC achterspoiler
 • Plaatsen sportdemper evt in combinatie met verwijderen middendemper
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s