Peugeot 208 MY2016 (110) Review

De Peugeot 208 is alweer enkele jaren te koop, maar dat is het model zeker nog niet aan te zien. Mede dankzij de recente facelift oogt het model van binnen en buiten nog steeds fris en modern. Het opvallende design -in vergelijking met de Duitse concurrentie- maakt dat de auto niet snel ‘saai’ overkomt, ondanks de grote aantallen die inmiddels afgezet zijn en in ons land rondrijden.

peugeot-208-01

In deze review zal specifiek aangedacht gegeven worden aan de PureTech motor met 110pk, welke verkrijgbaar is in de uitrustingsniveaus Allure en GT-Line. Wij reden met de eerste.

Wat bij het instappen van de auto direct opvalt, is de bijzondere visie van Peugeot op het uitzicht van de bestuurder. Het kleine stuurwiel is zo geplaatst dat men over de bovenrand heen de klokkenwinkel ziet, in plaats van ‘door’ het wiel.Ondanks dat het merk beweert dat iedere bestuurder, ongeacht lengte, een goede zitpositie moet kunnen vinden, vergt dat wel wat afstelwerk. En daarna nog steeds een portie gewenning. Gelukkig is het stuur axiaal (in diepte) verstelbaar, wat het vinden van de fijnste positie vereenvoudigt.

208_allure_interior

Het leeuwendeel van het interieur is opgetrokken uit moderne en mooie materialen, waarbij duidelijk moeite gedaan is het aantal fysieke knoppen terug te dringen. Veel functies zijn nu beschikbaar via het centraal geplaatste infotainmentsysteem, wat bediend wordt via het touchscreen. Een aantal opmerkingen dient wel geplaatst te worden. Zo is het plastic in de deurpanelen van wat grove kwaliteit, waarbij dat gevoel nog eens versterkt wordt doordat het plastic zo 2 centimeter in te duwen is. Ook het standaard stuurwiel van de Access en Active varianten kan onze goedkeuring niet wegdragen, het is een uit één stuk grijs plastic opgetrokken geval wat niet fijn aanvoelt en er goedkoop uitziet. De laatste noot is smaakgebonden; het patroon wat aangebracht is op het plastic rond het infotainment (dit patroon verschilt per uitrustingsniveau) ziet er niet per se heel hoogstaand uit, het moet waarschijnlijk koolstofvezel nabootsen maar slaagt daar maar matig in. De voorstoelen bieden verder afdoende steun. De ruimte achterin is bij een langere voorpassagier beperkt, en biedt dan eigenlijk alleen voldoende ruimte voor kinderen.De bagageruimte is gemiddeld qua grootte in deze klasse.

27-visuel-en

Bij het starten van de driecilinder motor valt het geluid in positieve zin op; dit klinkt een stuk volwassener dan dat van de ongeblazen PureTech blokken (met resp. 68 en 82 pk). Je hebt hierdoor eerder het idee met een grote motor onderweg te zijn, wat veel goed doet aan de beleving. Qua prestaties stelt het blok ook niet teleur, de belangrijke tussensprints gaan voor het gevoel vlot genoeg, en men komt bij normaal dagelijks gebruik zelden power tekort. Daarbij is het moment waarop de turbo opspoelt duidelijk merkbaar, maar niet overdreven storend. Het voordeel van een kleinere motor met turbo merkt men aan de pomp; de auto is zo 10-15% zuiniger dan een 4-cilinder motor met hetzelfde aantal pk en koppel. De handgeschakelde vijfbak is vrij zwaar, maar schakelt duidelijk zonder al teveel gevoel. Een zesde verzet had nog fijner geweest, zeker bij het cruisen op hogere snelheden.

Het onderstel is stevig, maar niet oncomfortabel. Langere afstanden afleggen is geen probleem, waarbij de optionele middenarmsteun een prettige luxe is. De 16 inch lichtmetalen velgen (standaard op Allure) lijken daarbij een goede keuze, de 17 inch varianten van de GT-Line zouden voor sommige bestuurders een wat te stug veercomfort op kunnen leveren. De snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging vergt in combinatie het kleine wiel wat gewenning, maar is prettig afgesteld met een redelijke balans tussen gevoel en stabiliteit op kruissnelheden.peugeot_208_allure_1_2p6atha5_2016_6390105465023914345

Qua uitrusting valt er voor de eigenaar van een 208 Allure weinig te klagen. Zaken als automatische airconditioning, cruise controle, licht / regensensor en het lederen stuurwiel zijn standaard aanwezig. Noemenswaardige opties zijn navigatie, lederen bekleding, een grotere maat lichtmetalen velgen, en een JBL-audiosysteem. Voor een prijs van onder de 20k (NL, 3-deurs) is de 208 een sterke aanbieding, en absoluut het overwegen waard voor potentiële koper in het b-segment.

Samengevat:

+ Prima aandrijflijn met goede prestaties

+ Complete uitvoering

+ Over het algemeen fraai uitgevoerd interieur..

– .. Met minpunten voor de deurpanelen en het standaard stuurwiel

De aanbevolen configuratie van AutoExperience via Peugeot.nl:

  • 208 1.0 110 Allure 5-deurs handgeschakeld (20.640)
  • Orange Power Vernismetaallak (600)
  • 17 inch lichtmetaal ‘Oxygène’ (400)
  • Active City Brake (300)
  • Middenarmsteun voor (100)
  • Pack Exterieur ‘Mentol White’ (200)
  • Pack Connect (Actie – 490)
  • Totaalprijs €22.730

Met dank aan Peugeot Boonstoppel te Waddinxveen voor het beschikbaar stellen van de auto.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s